Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
22.01.2008 09:11 - Каква е разликата между Бургас-Александропулис и Южен поток?
Автор: drona Категория: Политика   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2008 09:15


Не знам дали ви направи впечатление, че в коментарите на отговорните фактори отсъства изобщо темата Бургас-Алексаднропулис. Защо?

Защото това е тежко наследство от минали правителства, които са водили преговорите и са подписали споразумението. Сегашното правителство предпочита да рекламира собствените си усилия още повече, че резултатите са по-добри от тези на предшествениците.

Толкова ли са били некадърни и продажни нашите политици че не са могли да отстоят по един по-добър начин нашите интереси? 

Много е лесно да се хлъзнем по тази плоскост. забележете - хората от сегашния правителствен екип не дават отрицателни оценки за работата на предшествениците си или поне аз не съм прочела такива. Защо?

Всички които свободно се изказват по темата забравят един много съществен факт - преговорите за нефтената тръба се водеха ПРЕДИ България да стане член на Евросъюза, а преговорите за газа - след това.

Тук имаме много нагледен пример какво е отношението на Русия към държава, която е "ничия", "изгирена земя" - колко грубо и безпрадонно могат да се извиват ръцете и какво е отношението на същия този управляващ екип към същата страна, но член на Евросъюза.

Промененият тон на официалните лица е също толкова показателен. По-паметливите би трябвало да си спомнят, че руската страна години наред подчертаваше, че е загърбила сантиментите, че отношенията трябва да са прагматични и на пазарни принципи. При последното си посещение сме свидетели на един коернно променен тон - "обич, сантименти, дружба, културен обмен и заздравяване на връзките".

Критиците твърдят, че постигнатото от българските преговарящи не било нищо особено; че други са постигнали същото - така е, но такива условия са постигнали САМО членове на евросъюза като привилегировани клиенти на Газпром. До сега България през следсоц епохата никога не е била такъв партньор. Тези преговори дадоха възможност да се прекрачи и психологическата бариера че сме винаги слабата страна, която няма право да поставя условия.

Тази психологическа бариера беше факт и при преговорите с Брюксел по отношение на Козлодуй. дали е окончателно преодоляна тепърва ще се види.





Тагове:   Бургас,   южен,   между,   каква,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: drona
Категория: Други
Прочетен: 555677
Постинги: 172
Коментари: 627
Гласове: 5152