Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
24.11.2009 13:17 - Честито на наивниците
Автор: drona Категория: Политика   
Прочетен: 2274 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 25.11.2009 12:54


Наредиха да се бави данъчен кредит СЕГА - 24 Ноември 2009, 07:10
В началото на миналата седмица шефът на НАП Красимир Стефанов е наредил на всички териториални поделения да задържат максимално дълго възстановяването на ДДС на фирмите. За това сигнализираха бизнесмени. Указанието е публикувано на 15 ноември, неделя, на вътрешния сайт на данъчните и гласи, че при искане за възстановяване на налога в големи размери на фирмата трябва да се назначи първо ДДС ревизия, която по закон продължава до 4 месеца. В указанието не са посочени конкретни прагове, над които фирмата трябва да се проверява, но според шефове на териториални поделения на НАП в страната Стефанов още в понеделник устно им е разпоредил да протакат максимално възстановяването независимо от сумите.

Причината да не се посочи праг в писмения документ е, че няма законово основание за това. Ускореното възстановяване на ДДС бе едно от обещанията на ГЕРБ преди изборите като средство за борба с кризата. Бизнесът настояваше държавата да се разбърза, защото в разгара на лятото НАП бе задържала 620 млн. лв. ДДС. Впоследствие НАП редовно отчиташе, че връща постепенно тези пари на фирмите и по последни данни сумата е стопена до 350 млн. лв.

Пресаташето на НАП Росен Бъчваров призна пред "Сега", че има такава инструкция, но изтъкна, че причината била масовото разрастване на ДДС измамите от началото на годината. Анализът показал, че допълнително установените след проверки задължения към бюджета от страна на фирмите са 748 млн. лв., което е над три пъти повече от същия период на 2008 г. Положението било много зле особено при износителите - разминаванията между декларираното от нашите фирми и информацията, която идва от специалната мрежа за обмен на ДДС информация в Евросъюза, е вече за над 480 млн. лв., изтъкна Бъчваров.

Назначаването на специална ревизия преди връщане на ДДС ще удари най-силно именно износителите.

Сега законът задължава НАП специално на тях да възстановява ДДС всеки месец. "Ако почнат и на тях да правят ревизии за всяка по-голяма сума, не знам къде ще му излезе краят", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той подчерта, че ако информацията се окаже вярна, това ще означава, че НАП прави точно обратното на това, което бизнесът иска от правителството.

"Правят глупости", коментира лаконично финансистът Емил Хърсев. Той подчерта, че всяка такава проверка отнема поне 2-3 месеца и това означава забавяне на данъчния кредит с около 3-4 месеца.

ПО ЗАКОН

Неправомерното задържане на ДДС от държавата в момента не е наказуемо. При обсъжданията на промените в данъчните закони депутати предложиха държавата да възстанови ДДС-то с наказателна лихва, ако ревизията не докаже злоупотреби. Същото обещава министър Симеон Дянков при всяко посещение в провинцията. Промените обаче все още не са минали през парламента. В същото време натрупването на невъзстановения налог в хазната, особено ако става въпрос за големи суми, "пази" бюджета от излизане на сериозен дефицит.


Тагове:   НАП,   обещания,   ДДС,


Гласувай:
4



1. prado - Здравей, дай поста с едър шрифт, да ...
25.11.2009 12:36
Здравей, дай поста с едър шрифт, да им боде очите..
цитирай
2. drona - :)))
25.11.2009 12:58
Готово!
цитирай
3. prado - Благодаря,!
25.11.2009 14:20
Благодаря, както винаги досега, вместо да се гонят хайрсъзите, се преследват и наказват тези ,които си плащат като попове...
"Ускореното възстановяване на ДДС бе едно от обещанията на ГЕРБ преди изборите като средство за борба с кризата."
"Пресаташето на НАП Росен Бъчваров призна пред "Сега", че има такава инструкция, но изтъкна, че причината била масовото разрастване на ДДС измамите от началото на годината"
Та какво общо имат измамите с изрядните платци, не можах да разбера..
цитирай
4. prado - Без хора вътре в НАП тая работа не ...
25.11.2009 14:29
Без хора вътре в НАП тая работа не става лесно..

Регионалният данъчен директор в Русе и още седем служители са уволнени със заповед на шефа на НАП Красимир Стефанов.

През октомври при акция на полицията и служители на НАП бяха открити документи, които уличават данъчните в Русе в злоупотреби с ДДС.

Уволнени са ревизори, ръководители на екипи и служители, които отговарят за избирането на фирми, в които да се правят ревизии.

В началото на миналия месец от длъжност бяха отстранени 13 служители от териториалната дирекция в Русе по подозрения, че са съпричастни към злоупотребите.

Тогава от ръководството на НАП определиха начина, по който са правени измамите, като изключително груб.
цитирай
5. drona - @prado
26.11.2009 10:04
В момента сме във филма "Царя дава, пъдаря не дава"

Т.е. парламента гласувал вчера намаляване на сроковете за връщане на ДДС, обаче ..... пак НАП ще решава на кого и кога ...

Като имаме предвид и изказванията за г-н Дянков, че ДДС щели да връщат ускорено само на някои "отличници" без да има ясен и обективен регламент и критерии .....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: drona
Категория: Други
Прочетен: 555630
Постинги: 172
Коментари: 627
Гласове: 5152